- advertentie -

Celstraffen geëist tegen verdachten overal op 98-jarige man

Het openbaar ministerie heeft jarenlange cel geëist tegen twee twintigers die op 18 mei 2019 een 98-jarige man zouden hebben overvallen.

De twee mannen van rond de twintig moesten woensdagochtend voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. De mannen zouden in de vroege ochtend van 18 mei 2019 de woning van een 98-jarige man aan de Vijverlaan zijn binnengedrongen. De hoogbejaarde man werdt door het huis gesleurd, de alarmknop werdt van zijn arm gerukt en hij moest op een stoel gaan zitten om vervolgens een pistool op zijn hoofd te krijgen.

Uiteindelijk zijn ze er met twee ringen en 50 euro vandoor gegaan. De overval heeft een enorme impact op het slachtoffer achtergelaten. Hij was angstig geworden, sliep slecht en viel kilo’s af. De man is in april op 99-jarige leeftijd overleden. Ruim vier maanden na de overval hield de politie twee verdachten aan. De oudste hoorde acht jaar cel tegen hem eisen, de andere verdachte hangt een celstraf van zeven jaar boven het hoofd. Allebei ontkennen ze betrokkenheid.

Volgens de officier van justitie ligt er genoeg bewijs. Er zijn dna-sporen aangetroffen. Van een van de mannen vond men een afdruk van zijn handpalm op de voordeur. Bij hem thuis lagen er een Black Bananas broek en een The North Face jas. Op bewakingsbeelden gemaakt in de portiek van de flat is te zien dat een van de daders deze kledingstukken droeg. Een zendmast in de buurt van de Vijverlaan pikte rond het tijdstip van de overval het signaal op van de telefoon van een van de verdachten.

De advocaten van beiden verdachten vroeg om vrijspraak. Bénédicte Ficq wees de rechtbank erop dat een van de verdachten brildragend is en zonder bril niks kan zien. Op bewakingsbeelden droeg geen van de daders een bril. Bovendien is de verdachte getapt door de politie. “Hij waande zich onbespied, maar nooit tijdens die telefoongesprekken gesproken over deze overval, dat is wel vreemd”. Over de dna-sporen zegt Ficq: “Het gaat om een mengprofiel. Dat betekent dat er in die sporen ook dna aanwezig is van andere personen. Je kunt je dus afvragen of hij dé dader is geweest. En als je de identiteit van de dader niet met zekerheid kunt vaststellen, verdient mijn cliënt het voordeel van de twijfel”. Advocaat Van Gestel die de andere verdachte bijstaat zag evenmin genoeg bewijs. Er is een handplam afdruk gevonden, maar geen dna in de woning zelf.

Het slachtoffer hield aan de overval een paar blauwe plekken over. Hij heeft meer last gehad van de emotionele gevolgen, zo liet de familie via een slachtofferverklaring weten. Zijn vertrouwen was weg, hij durfde niet meer naar buiten en belde vaker voor hulp. Het verlies van zijn trouwring en zegelring die de overvallers met behulp van boter van zijn vingers hadden gehaald, deed het meeste pijn. “Wij hadden opa een betere laatste tijd gewenst”, sprak zijn kleindochter tijdens de zitting.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lees meer:
–> 98-jarige man overvallen in woning
–> Nieuwe verdachte aangehouden overal 98-jarige man

112
celstraf
Krimpen
overval
Politie

Heb je een nieuwstip? Laat het ons weten: [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Advertentie -